Bescherming voor serristenvilla Muyldermans

Op 27 maart 2019

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, beschermt de Serristenvilla Muyldermans voorlopig als monument.

De streek ten zuidoosten van Brussel werd tot ver in de twintigste eeuw gekenmerkt door een landschap bezaaid met serres in functie van de kweek van druiven. Vandaag is dit “glazen” landschap stilaan aan het verdwijnen. Wat rest zijn de serristenwoningen, al dan niet omgeven door overblijfselen van het voormalige serrebedrijf.

 

“Door een concentratie van dit type woningen in de streek, bepalen ze mee het uitzicht van het landschap. De bescherming van een van de meest rijk uitgewerkte serristenwoningen met een nog gaaf bewaard interieur en bijhorende serre benadrukt het sociaal en economisch verhaal van de gemeenten in de Vlaamse Rand ten zuidoosten van Brussel.”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

De villa Muyldermans werd gebouwd in 1924, tijdens de meest welvarende periode voor Hoeilaart. De teelt van druiven in serres kende op dat moment een tweede grote expansie, na de start eind negentiende eeuw. Tijdens deze tweede bloeiperiode werden Hoeilaart en de omliggende dorpen herschapen tot “glazen” landschappen door de bouw van talrijke serres.

De villa Muyldermans was een ontwerp van architect Charles Mariën, en werd gebouwd naast het eerder opgericht serrecomplex. Mariën, een lokale architect, zou vanaf het interbellum mee de stijltrend bepalen voor de bouw van serristenvilla’s in de streek. Villa Muyldermans is het gaafst bewaarde voorbeeld van een villa ontworpen door of geïnspireerd op architect Mariën in Hoeilaart. De villa laat de materiële welstand van de bewoners zien, zowel aan de buitenzijde als in de binnenafwerking.

De serristenvilla’s staan de laatste decennia steeds meer onder druk na de stopzetting van de serrebedrijven. De serres werden gesloopt en de villa’s aangepast aan de smaak van nieuwe eigenaars. Toch bleef bij villa Muyldermans de planindeling en interieurafwerking bewaard, wat de villa uitzonderlijk maakt. 

De bewaarde serre als getuige van het voormalig groot serrecomplex van 26 broeikassen is zeldzaam. Het is een standaardserre met houten gebint, maar met een gebogen in plaats van een geknikte vorm.

 

Procedure

Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is